streda 7. októbra 2015

Reč tela detí - Ako detí klamú - časť 2




Zavrtenie hlavou

Zvyčajne znamená NIE -  považuje sa vrodené gesto. Niektorí autori sa domnievajú, že je to jedno z prvých gest, ktoré sa dieťa naučí. Ak sa dieťa nasýti materského mlieka (alebo umelého z fľaše), odvracia hlavu od prsníka z boka na bok. Podobne, ako keď malé dieťa nechce papať a odvracia hlavu od lyžičky.  Ak dieťa rozpráva kladne a krutí pritom hlavou, tak si nie je isté tým, čo hovorí.






Výskumy jednoznačne ukazujú, že ženy sú omnoho vnímavejšie ako muži – „ženská intuícia“. Ženy majú vrodenú schopnosť vnímať a dešifrovať neverbálne signály a je to zreteľnejšie u žien, ktoré vychovali deti. V prvých rokoch komunikácie matky s dieťaťom, sa matka spolieha výlučne sa neverbálne prejavy svojho dieťaťa.



To, či má dieťa strach, hnev, odpor, prekvapenie, radosť alebo smútok – spozoruje väčšina matiek u svojich detí. Sú to základne emócie, ktoré sa dajú vyjadriť mimikou. Niektoré emócie sa dajú prečítať lepšie ako iné. Niektoré sú univerzálne, alebo sú ovplyvnené kultúrou.





Gestá,  ktoré  by  sme  nemali  prehliadať

Zatváranie očí
Je to podvedomý signál, ktorým sa dieťa snaží dotyčnú  osobu vymazať zo zorného poľa. Napr. ak rodič kričí na svoje dieťa, je to pre neho obranné správanie. Vtedy je najlepšie upustiť od svojho kriku, pretože dieťa nás už aj tak nevníma.


Zakrývanie uší
Podobné ako u zakrývania očí – je to obranný mechanizmus u dieťaťa. Dieťa si zakrýva uši, ak na neho niekto kričí, alebo pri hádke iných osôb napr. rodičov. Je to signál, kedy už dieťa nechce počúvať hádku a radšej si zakryje uši. V takomto prípade radšej ukončíte hádku, pretože sa dieťa necíti dobre v takejto situácii.



Prsty v ústach
Je to podvedomý signál, pokus o návrat k istotám dieťaťa pijúceho z matkinho prsníka. Malé deti majú vo zvyku cmúľať si prsty alebo ohrýzať nechty. Dospelý si namiesto prstov dáva do úst iné predmety (pero, cigarety..). Prsty v ústach sú známkou nepokoja a potreby vnútorného upokojenia. Ak ste spozorovali toto gesto u dieťaťa, reagujte uisťovaním, objatím, pohladkaním alebo prísľubom niečoho pekného.


Prekrížene ruky
Bežná ľudská reakcia na hrozbu je, že sa ukryjeme za ochrannú bariéru, túto vlastnosť si osvojíme už v rannom veku. Dieťa sa schováva za maminu sukňu, nábytok alebo iné väčšie predmety a asi v 6 rokoch, keď je ukrývanie za predmety nevhodné – sa naučí pevne skrížiť ruky na hrudi vždy, keď sa ocitne v hrozivej situácii. V čase dospievania sa toto gesto ešte viac zjemní a ruky trochu povolíme a pridáme prekríženie nôh. V dospelosti toto gesto okrem obranného, má aj zamietavý postoj.




Ruky na bokoch
Toto gesto najčastejšie vyjadruje agresívne správanie. Gesto dieťa zaujme, ak chce vyzerať väčšie a objemnejšie. Sprevádzané signály ako vysunutá brada svedčia o vzdore, taktiež otvorené ústa odhaľujúce zuby – to isté robievajú zvieratá, ak sa chystajú zaútočiť. Vtedy je dieťa pripravené vám oponovať.














Zaujímavosti



Očný kontakt
Podľa niekoľkých autorov sú očí najpresnejším a najviac prezrádzajúcim komunikačným signálom, pretože tvoria ústredný bod tela a zrenice pracujú nezávisle od našej vôle. Ak sa svetelné podmienky nemenia, zrenice sa zužujú a rozširujú v závislosti od nálady, postojov a názorov.  Ak je osoba rozrušená, môžu sa mu zreničky zväčšiť až na 4násobok pôvodnej veľkosti, a naopak pri nepriateľskom naladení alebo hneve sa zreničky zúžia.
Batoľatá a malé deti majú väčšie zreničky ako dospelí. V prítomnosti dospelých osôb sa detské zreničky ešte viac rozšíria, aby vyzerali roztomilejšie a udržali si tak ich pozornosť.



Haptika

Komunikácia dotykom – grécke slovo haptein – znamená upevnenie. Je to veda o dotykoch medzi ľuďmi a inými predmetmi. Je to najintímnejšia forma komunikácie medzi dvoma ľuďmi. Dotyk patrí medzi najviac skutočný spôsob, ako vnímať svet okolo nás. Je predsa pre nás najreálnejšie niečomu uveriť, ak sa toho dotýkame a precítime to. Naša koža je vybavená mnohými receptormi, ktoré reagujú na teplo, chlad vibrácie, dotyky – či už pohladkanie alebo úder. Preto sa haptika radí medzi najsilnejšie komunikačné schopnosti.
Už od útleho veku dieťatka používame pohladkanie na upokojenie, poláskanie, bozky, dojčenie. V súčasnosti sa preferuje tzv „Bonding“ – bezprostredne spojenie dieťatka s matkou ihneď po pôrode. Vytvára sa tak veľmi silné puto medzi matkou a dieťaťom.
Tak ako môžeme dotykom poláskať, môžeme  sním aj veľmi ublížiť (úder, facka). O čo viac nás zabolí, ak nám dal niekedy niekto facku (nemyslím tým, že nás boli len líce, ale že nás boli aj vnútro) ako to, keby nám len ktosi vynadal. Je to veľmi silný nástroj ako dieťa zraniť či už psychicky alebo fyzicky. Preto  by sme si mali najmenej 100x rozmyslieť, či na dieťa zdvihneme ruku.



Záver

Tento článok vznikol ako pomoc rodičom, aby odhalili klamstvá u detí. Taktiež som zahrnula aj gestá, ktoré podľa môjho názoru nám môžu pomôcť orientovať sa v našich deťoch. Či už ako sa cítia v danej situácii, alebo akú majú náladu. Nemenej dôležitá je komunikácia s dieťaťom pomocou dotykov. Je dôležité, aby si rodič uvedomil, že formuje nového človeka.  Láskyplným výchovným prístupom a porozumením ho môže ovplyvniť oveľa pozitívnejšie, než tvrdou rukou.

Naučiť sa reč tela nie je vôbec jednoduché, no nie je to nemožné. Niektoré gestá sú jednoduchšie, niektoré sú sprevádzané ďalšími gestami alebo mikrovýrazmi. Preto som zhrnula len tie najzákladnejšie. Pre úplné pochopenie reči tela  by sme museli poznať každé gesto, aby sme ich vedeli správne interpretovať. Ak Vás táto problematika zaujala, je mnoho konkrétnejších kníh, ktoré rozoberajú gestá podrobnejšie. Ja som inšpirovala knihou Reč tela od Alana Pease.

Predchádzajúci článok : Ako detí klamú časť.1 








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára