piatok 29. januára 2016

Nevšímavosť a následný výbuch



Považujete trpezlivosť za vlastnosť, ktorú si na sebe ceníte? Myslíte si, že väčšinou kritických situácii s deťmi ste vyriešili bez kriku a hádok. Avšak niekedy aj vám nervy povolia?


 



Príklad:



V samoobsluhe dieťa neustále dobiedza, mami kúp mi toto prosím, prosííím. Už budem dobrá, kúp mi to! Nie nekúpim, polož to naspäť. A toto mi kúpiš? Nie nekúpim. Na minútku sa zamyslíte nad nákupným zoznamom a zrazu svoje dieťa vidíte, ako rozbaľuje dobošku. Začína to vo vás vrieť. Prečo neposlúchaš?  Nakričíte na dieťa? Som ti hovorila, že to máš položiť naspäť!!! Chytíte ho za ruku a ťaháte ho k pokladni. Pri pokladni sa na vás predavačky pozerajú, ako keby ste boli ta najhoršia matka. Cítite sa hrozne.



Sadnete do auta a začnete svoj monológ.



 Prečo mi to robíš? To nemôžem už ani nakúpiť bez toho, aby som sa musela za teba hanbiť? Keď ti niečo poviem, tak to tak bude! 




Myslíte si, že za vzniknutú  situáciu môže dieťa. Ale v skutočnosti je to vaša chyba.  Ani ste si to neuvedomovali, no zakaždým, keď ste takúto citáciu neriešili, pretože ste si mysleli, že to prestane, že to dieťa prejde a je to len také obdobie.  Zakaždým ste dieťaťu dávali najavo, že takéto správanie tolerujete.  A nakoniec ste vybuchli a dieťa nechápavo na vás pozerá. Je to spôsobené tým, že si myslíme,  že sa niečo vyrieši samo. Avšak neriešené problémy sa časom nezlepšujú,  ale naopak zhoršujú!  Je to ako reťazová reakcia. U niekoho kratšia a u iného trvá dlhšie, kým sa výbuch dostaví. Avšak vo vnútri je stále, len tam čaká a buble, pokiaľ sa dostane na povrch.  






Nevšímavosť a následný výbuch dáva deťom vzor, že 9 z 10 prípadoch vyhrajú oni. A to je pre nich celkom dobrá bilancia. Deti potrebujú rodičov, aby ich včas upozornili na to, čo sa smie a opačne, čo sa nesmie! Dôležité je načasovanie. Deťom treba od začiatku ukazovať, aké správanie je vhodné a ktoré správanie nebudete tolerovať. Postupne sa to naučia.

Autor: Kateřina Kršiaková

 

 

Ako uplatňovať správne princípy včas  tak, aby ste mali s deťmi pekný vzťah, sa dozviete v e-booku na  www.annahvizdakova.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára