piatok 6. októbra 2017

Škôlka stále strašiakom? Prinášame vam rady, ako dieťaťu uľahčiť nástup do škôlky.

Nástup do škôlky je pre dieťa novým, nie ľahkým, ale za to potrebným a významným medzníkom. Naučí sa nebyť závislé od rodičov a bude samostatnejšie. 
 
Dieťa si nájde nových kamarátov, spozná to, že deti majú odlišné hodnoty, uvedomí si, že pravidlo rodičov, nemusí byť pravidlom učiteľky a tak sa naučí prispôsobovať požiadavkám a prostrediu.
Zistí, že doma niečo môže a v škôlke už nie. Uvedomí si, že nie je stredobodom pozornosti. Učí sa novým sociálnym vedomostiam, zapájať sa do skupiny, naučí sa spolupracovať a presadiť.





Taktiež je v škôlke mnoho zábavy, hier, hudby a kreativity, pri ktorých si dieťa rozvíja svoje schopnosti a vedomosti. Najlepšie je dieťa na škôlku pripraviť a to v rôznych oblastiach:

Samostatnosť a hygiena – naučiť dieťa samostatnosti v obliekaní, jedení, nemať plienku, umyť si zuby, použiť toaletu, vysmrkať sa, upratať hračky, naučiť ho zaspávať samé a prezúvať sa. Dieťa by malo vedieť komunikovať, poslúchnuť učiteľku, vyjadriť svoje potreby, podeliť sa o hračky, pozornosť a tiež sa chvíľku sústrediť na cielenú činnosť.

Nezávislosť od rodičov – nezávislosť od vás budovať už do narodenia, pomaly a postupne tak, aby to dieťaťu pripadalo ako niečo normálne. Dieťa zistí, že sa vždy vrátite a ste si vzácnejší v tú chvíľu.


Spoznať škôlku a okolie – možno pol roka pred tým, ako dieťa ide do škôlky, ísť na prechádzku popri škôlke, kde bude dieťa chodiť. Možno poprosiť pani riaditeľku v popoludňajších hodinách o malú exkurziu škôlkou. Rozprávať sa o tom, čo tam deti robia, ako sa tam hrajú a čo všetko sa v škôlke naučia. (zdroj: https://najmama.aktuality.sk/clanok/243805/nechce-chodit-do-skolky-prakticke-rady-i-slova-ako-sa-dietatu-v-boji-so-skolkou-prihovorit/)

POKRAČOVANIE TU 



Viac sa dočítate v e-booku na

 alebo na 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára