streda 13. júla 2016

Záchvaty zlosti sa nemusia opakovať navždy!



 


Asi každý rodič sa vo svojom živote stretol so záchvatom zlosti svojho dieťaťa. Či doma alebo na verejnosti. Nie je to nič príjemné, predovšetkým ak sme v nákupnom centre a naše dieťa začne vyvádzať. Vtedy by sme sa najradšej „prepadli pod zem“,  aby sme sa vyhli pohľadom okoloidúcich.







 


Prečo takéto situácie môžu vznikať? 



Deti na situáciu reagujú – reakciou a nie akciou.Deti s reaktívnym prístupom neustále proti niečomu protestujú (proti rodičovskej autorite, proti tomu, že ich potreby nie sú naplnené okamžite, že sa im nedarí tak, ako by si priali...). Deti  konajú spontánne a nerozvážne, preto ich rodič musí učiť ovládať sa. 









Ako pomôcť našim deťom, aby sa naučili niektoré hodnotové princípy, ktoré im pomôžu ovládať sa?

·         Namiesto okamžitej výbušnej reakcie chvíľku počkať. Ak vaše dieťa reaguje protestom, nechajte ho jeho správanie zopakovať niekoľkokrát a zakaždým to s ním preberte. Dieťa, ktoré búcha dvermi, potrebuje vidieť, že sa dá 10 - 20 krát  zatvoriť dvere potichu, aj keď má zlosť.

·         Pozorovanie: Pomôžte svojmu dieťaťu pozorne sa sledovať.  Preberte s ním jeho správanie a pomôžte mu uvidieť aj iné skutočnosti, nielen  jeho frustráciu.


·         Perspektíva: Vaše dieťa potrebuje, aby ste do jeho hnevu vniesli svoje stanovisko. Myslí si, že jeho pocity predstavujú konečnú pravdu. Pomôžte mu pozerať sa na jeho pocity tak, že raz odznejú. A že dôležité sú aj pocity iných.

·         Riešenie problému: Pomôžte svojim deťom vidieť, že ich problémy sa dajú vyriešiť. (Ak sa nechce s tebou hrať Peter, skús Tomáška.)


S  láskyplným a pevným postojom  pomáhate svojim deťom naučiť ich takým morálnym zasadám, ktoré ak si osvoja, naučia sa ovládať svoj život. Prinesie im to ovocie aj do budúcnosti.
Článok inšpirovaný knihou Deti a hranice od Dr. Henry Cloud , Dr. John Townsend


 



Ako správane reagovať a omnoho viac sa dozviete v e-booku 
 od Ing. Anna Hvizdákova 








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára