piatok 23. októbra 2015

Recenzia knihy 5 Jazykov lásky (Gary Chapman)



  5 jazykov lásky (Gary Chapman)


Keď som dostala túto knihu do rúk mala som z miešané pocity. Napriek tomu som ju začala čítať a bolo  to veľmi dobre rozhodnutie. Táto kniha nám predstavuje jazyky lásky, ktoré nielen že podľa môjho názoru autor veľmi dobre popísal, ale taktiež predstavuje praktické skúsenosti ako ich aplikovať do vzťahu.
Na začiatku načrtáva problém, ktorý má väčšina manželstiev. Vysvetľuje čo sa stáva z láskou po svadbe. Prečo očakávame, že sa partner/ka zmení a  prečo dochádza k vypchaniu lásky medzi manželmi.
Presne popisuje 5 jazykov lásky, ktoré ak správne identifikuje a aplikujete do života svojho manžela/ky, ich nádrž lásky bude plná.

1.      Slová uistenia 
2.      Pozornosť   
3.      Prijímanie darov
4.      Skutky služby
5.      Fyzický dotyk 

Týchto 5 jazykov lásky, podrobne vysvetľuje, uvádza príklady z praxe a dáva návod,  ako ich používať.  Popisuje taktiež detské jazyky lásky, pretože aj deti sú rozmanite bytosti a potrebujú určitý druh lásky viac ako iný. Ak ste počas čítania knihy nezistili ktorý z týchto jazykov lásky je vaším primárnym je pre vás a manžela nachystaný test na konci knihy.

Knihu odporúčam všetkým!


Nezáleží či ste manželka, partnerka, mama ,oco, babka. Kniha vám pomôže pochopiť princípy lásky, porozumenia a harmónie v manželstve. Pomôže vám naplniť nádrž lásky vášho dieťaťa.
 Verím, že čítanie tejto knihy nikdy neoľutujete.


Úryvky z knihy:  Gary Chapman: 5 jazykov lásky. Tajomstvo lásky, ktorá pretrvá. 2012

„Pred svadbou si všetci predstavujeme manželstvo a spoločný život, ako najväčšie blaho... Len ťažko sa dá veriť niečomu inému, keď je človek zamilovaný“ (str. 26)

„Svoj primárky jazyk lásky môžete objaviť aj tak že sa pozriete na svoje manželstvo a položíte si otázku: čo som od svojho partnera požadoval najčastejšie? To, o čo ste prosili najviac, pravdepodobne súvisy s vaším primárnym jazykom lásky. Tieto požiadavky si váš partner pravdepodobne vysvetľoval ako sekírovanie a komandovanie. V skutočnosti však boli vašimi pokusmi zabezpečiť si emocionálnu lásku“ (str. 135)

„Naše odsudzujúce slova adresované tomu druhému zraňovali a vzápätí vyvolávali hnev.  Skrývaný hnev sa mení v nenávisť. Aká zmena sa udiala v našom prípade? Obaja sme vedeli, že ide o naše rozhodnutie milovať toho druhého. Uvedomili sme si, že ak naďalej pôjdeme cestou vymáhania, požadovania a odsudzovania, naše manželstvo nakoniec zničíme.“
„Naše rozhodnutie milovať toho druhého sme obaja urobili uprostred vzájomných negatívnych pocitov. Keď sme začali hovoriť primárnym jazykom lásky toho druhého, negatívne pocity hnevu a nenávisti postupné ustúpili“(str.160)


„Verím, že väčšina rodičov svoje deti úprimné miluje. Verím tiež, že tisíce rodičov zlyhali v komunikácii lásky v tom správnom jazyku a tisíce deti žijú s prázdnou nádržou lásky. Verím, že väčšina zlého správania u detí a tínedžerov môže byť pripísaná na vrub prázdnym nádržiam lásky“(str.184)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára