štvrtok 2. marca 2017

Vníma dieťa vaše slová ak plače alebo kričí? Ako funguje mozog dieťaťa?

Pochopenie mozgu a tým pádom aj pochopenie reakcií, je kľúčom k tomu, aby sme sa naučili riešiť každú jednu situáciu, alebo problém a tak isto sa naučili aj efektívne komunikovať. 




Emócie sú tak dôležité, pretože bez nich by sme boli len roboti. Vedeli by ste žiť bez radosti, bez lásky a niekedy aj bez hnevu?

Tisícky rodičov, ba možno i každý rodič raz v živote povedal -...
Emócie nám hovoria, čo je príjemné, nepríjemné, nebezpečné a kedy sa cítime dobre. Učia nás, ktoré veci vyhľadávať a naopak, ktorým situáciám sa vyhýbať.
A s tým je veľmi úzko spojené pochopenie mozgu dieťaťa. Pochopením jeho vývinu a funkcií môžeme pochopiť dieťa. Jeho reakcie, správanie, ktoré nám umožní pochopiť reakcie, správanie dieťaťa a tým pádom si tak nepripúšťať jeho správanie a následne správne reagovať.
V prvom rade si musíme uvedomiť, že náš mozog má rôzne časti. My si povieme o troch častiach mozgu.
Budeme ho deliť na tri časti podľa amerického psychológa Paula MacLeana.

 

 

 

 

Impulzívna reakcia - symbol strachu

Časť mozgu umiestnená najnižšie sa stará o fiziologické funkcie:  dýchanie, spánok, reflexy, krvný obeh. Tento mozog sa nedokáže nahnevať, vystrašiť, či cítiť radosť – nepozná emócie.
My ľudia, deti ho používame automaticky a podvedome. Ak sa cítime v nebezpečenstve, tak sa nám zapne tento „plazí mozog“ a automaticky sa bránime, správame sa agresívne, nadradene, útočíme alebo utekáme, len preto, že sa cítime v nebezpečenstve. (Zdroj:http://najmama.aktuality.sk/clanok/249296/ked-dieta-krici-a-place-myslite-ze-vnima-vase-slova-o-tom-preco-je-tak-dolezite-pochopit-mozog-dietata/#AT:3d5ae664b146aadb860b77cf2f93f42c|trackEvent|najmama|B|sekcia-deti|rubrika-clanky|clanok-6;)

Pokračovanie TU


Chcete rodinu tvoriť a budovať?

Vytvoriť rodinu, kde sa všetci cítia dobre?

Viete, čo robí rodinu spokojnú,
šťastnú a naplnenú?

Intenzívny online kurz od autorky článku nájdete na http://vychovadeti.eu/




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára