sobota 1. júla 2017

3 Dôležité veci, na ktoré pri výchove nesmieme zabudnúť. Informácie, ponaučenie a príprava



Počas môjho vzdelávania sa v oblasti výchovy, predovšetkým pri praktizovaní nových výchovných postupov, som prišla na tri dôležité veci.


1. Prvou z nich je uvedomenie si potreby vzdelania sa v tejto oblasti.

 

Až s odstupom času vidím, aké ovocie do mojej rodiny prinieslo to, že sa v tejto oblasti vzdelávam. Možno si niektorí povedia, že na výchovu detí stačí intuícia, alebo si povedia: „Zvládlo to mnoho iných rodičov, určite to zvládnem aj ja...“
Možno áno. Možno ste mali dobré základy, z ktorých viete teraz vychádzať. No vo väčšine prípadov je to tak, že sme dobré základy ani zďaleka nemali. A pri výchove detí často platí, že tak, ako vychovávali nás, následne aj my vychovávame svoje deti. Neuvedomelo a podvedome. Nemôžeme svojim deťom odovzdať nič iné – iba to, čo sami poznáme.
Treba si však uvedomiť jednu vec: „Ako môžem naučiť svoje deti niečo, o čom nič neviem?“ Dobre to vystihuje verš: „Čo človek rozsieva, to bude aj žať.“ Nemôžeme siať do detí, pokiaľ najskôr nezasejeme do seba – a nemôžeme žať, pokiaľ nič nezasejeme.

Ide o to, aby sa naše deti, ako druhá generácia, dostali ďalej za náš obzor. Nemôžeme do nich vložiť len základ, ale už v detstve musia byť ďalej ako my. Každá generácia má za úlohu dostať sa o úroveň vyššie – a to je úloha rodičov.
Nech naše deti nebojujú tie isté boje ako my, ale oveľa vyššie a dôležitejšie, teda vyšší level v dosahovaní kvality života.


Dávid hovorí svojmu synovi Šalamúnovi: „Počiatkom múdrosti je: Získavaj múdrosť a za celé svoje imanie získavaj rozumnosť.“  Šalamún poslúchol radu otca a aj preto sa stal najbohatším mužom sveta. Získavajme aj my múdrosť vo výchove detí, aby sa naše deti mali čo od nás  naučiť.
Vzdelávame sa vo všetkom možnom, ale to, čo máme v živote najradšej, sú väčšinou naše deti. Preto investujme do nich aj tým, že sa kvôli nim začneme vzdelávať a meniť na lepších a šťastnejších ľudí.


2. Druhá dôležitá vec, ktorú som zistila, že bez chýb to nejde

 

Často sa stáva, že sa nám vo výchove detí niečo nepodarí tak, ako si predstavujeme. Určite urobíme mnoho chýb. Je to normálne a dobré. Sme ľudia a stále sa učíme. Najlepšie sa učíme zo svojich chýb. (Zdroj:https://najmama.aktuality.sk/clanok/253307/co-clovek-rozsieva-to-bude-aj-zat-vychova-deti-je-narocna-a-nepretrzita-uloha/)

 POKRAČOVANIE TU




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára