piatok 11. decembra 2015

Vyčerpanosť


Je pozoruhodné, ako rýchlo naše deti dokážu vycítiť , kedy sme slabé a pripravené sa im poddať.  Neustále od nás niečo žiadajú, doslova „žobrajú“ – a vedia, že ak vytrvajú, majú vyhraté. Mnohokrát sa radšej poddáme, len aby sme mali pokoj.  Často krát deťom niečo prikážeme, ale odbijú nás odpoveďou : jasné, za chvíľu to urobím,  alebo:  prečo zase ja? Teraz je na rade ...... 

 

 

Radšej si to spravíme samé, ako čakať a stále dookola pripomínať, že na to tie naše deti zabudli.
Pomyslíme si:  To, že si vynesiem smeti sama, ma stojí  o veľa menej energie, ako keby som im to mala stále hovoriť. 

Čím neskôr začnete trvať na svojich požiadavkách, tým viac vyčerpanejšia budete! Deti vedia ako na vás. Veď predsa poľavili ste toľko krát, že musíte poľaviť aj teraz. Nakoniec všetko doma robíte sama. A manžel s deťmi vám s frflaním  dvihnú nohy, aby ste pod nimi mohla povysávať.
 Uvedomte si, že zakaždým, keď necháte svoje deti poľaviť v pracovných povinnostiach – učíte ich nezodpovednosti, byť ľuďmi, ktorí čakajú na to, že to niekto  za nich urobí.


 
 
Ľutujem  manželku/a,  ktorí  ich  dostanú !






  

Čo  je  potrebné  urobiť ?



 Vytrvať! Vytrvať! Vytrvať!




 


Stačí vytrvať na svojich požiadavkách o niečo dlhšie, ako deti! Deti pochopia, že to tento krát myslíte vážne. 


Nájdite si niekoho, kto vám doma pomôže,  dohodnite sa s manželom, od kedy do kedy, chcete mať čas len pre seba, aby ste načerpali nové sily. Pamätajte na to, že máte tiež svoj život. Deti  zistia, že nie sú stredom vesmíru a taktiež, že aj oni majú svoj voľný čas a naučia sa sním  hospodáriť.








Viac, ako zo seba naďalej nerobiť doma všetkým slúžku a naučiť deti pomáhať v domácnosti, nájdete v e-booku

na www.annahvizdakova.sk


Autor: Mgr Kateřina Kršiaková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára