utorok 1. novembra 2016

10 zásad pre šťastné a fungujúce manželstvo



Celosvetovo je inštitúcia manželstva ohrozená a štatistky hovoria o alarmujúcom stave, pretože v mnohých krajinách sa rozpadáva každé druhé manželstvo, alebo sa manželstvá vôbec nezakladajú. 





1. Zmluva

Každý vzťah, ktorý má mať hodnotu sa podpisuje zmluvou. Právny, kúpnopredajný a aj manželský.
Zmluvou sa zaväzujete dodržať a splniť svoj sľub. Keď zmluva nie je v partnerskom vzťahu podpísaná, je to znak toho, že nie ste ochotný svoj sľub dodržať, alebo sa bojíte, že ho nedodrží druhá strana. Zmluva je ako tretí povraz, ktorý sa primotá k mužovi a k žene. Dvom je lepšie, ako samému a troch, nič len tak nerozdelí. Zmluva je tým tretím spojivom dvoch ľudí, aby boli pevnejší v horších časoch. V každom vzťahu sa sem tam pripletie problém. Odísť z problémov vie každý, ale len silní dokážu problémy prekonať a za prekonaním problémov je väčšie víťazstvo a uznanie.


2. Dôvera

Dôvera je vo vzťahu najdôležitejším faktorom. Zaľúbenosť  po čase vyprchá, to pozná asi každý. To, čo musí ostať je dôvera, úprimnosť a otvorenosť v každej oblasti života. Musíme sa naučiť dôverovať svojmu partnerovi, pretože dôvera je to, na čom vzťah obstojí.
Bez dôvery v akejkoľvek oblasti sú v partnerstve hádky, na ktorých často vzťah stroskotá.  Naučme sa s  partnerom podeliť o svoje pocity, predstavy, plány, zážitky a aj so svojimi potrebami a túžbami. Dôvera, otvorenosť, pravda vyháňa neveru, žiarlivosť a strach zo vzťahu.


3. Láska

Láska vo vzťahu znamená to, že neočakávam od partnera, aby ma robil šťastnou, ale ja robím všetko preto, aby bol šťastný ten druhý. Keď je toto obojstranné, manželstvo je plnohodnotné a funkčné. Jary Chapman hovorí o 5 jazykov lásky: slová uistenia, pozornosť, prijímanie darov, skutky a fyzický dotyk. 
Keď sa naučíme hovoriť jazykom lásky nášho partnera, objavili sme kľúč k dlhotrvajúcemu, milujúcemu manželskému vzťahu. Láska sa po svadbe nemusí vypariť, no aby sme ju udržiavali živú, potrebujeme zapracovať na tom, aby sme sa naučili hovoriť jazykom lásky nášho partnera. (Zdroj: http://najmama.aktuality.sk/clanok/245490/10-zasad-pre-stastne-a-naozaj-silne-manzelstvo-take-co-obstoji-aj-v-zlych-casoch/)



Pokračovanie TU 
Recenzia na knihu 5 Jazykov lásky na našom blogu TU

 

Viac o autorke článku najdete
 na 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára